Norsk vinter på sitt beste er fantastisk, med snø, skiturer, gnistrende sol og frisk luft. Samtidig er det også en sesong som åpner opp for adventskos, julemat og varm sjokolade foran peisen. Det blir fort mørkt om vinteren, og noen ganger kan det oppleves som at solen går ned rett etter at den har stått opp. Da er det greit å ha litt hjernetrim å kose seg med, slik at du også holder hodet i form.
Hvorfor hjernetrim?
Hjernen er ikke direkte sammenlignbar med en muskel, som kan trenes og utvikles på en svært målbar måte. Det er fullt mulig å trene en muskel til å bli dobbelt så sterk og vel så det, men du vil dessverre ikke bli dobbelt så intelligent ved å løse sudoku eller kryssord. Det kan kanskje være mulig å styrke enkelte problemløsningsferdigheter innenfor relativt snevre områder, men du vil neppe bli mer intelligent i stort.
Likevel er det noe forskning som tyder på at mentale utfordringer kan forsinke effektene av alderdom på intellektet. Det er igjen ikke mulig å utrette underverker, men kompliserte spill, kryssord og lignende kan kanskje være med på å redusere den mentale tilbakegangen.
Det finnes alltid en utfordring
Noen vil kanskje hevde at kryssord, sudoku eller Rubiks kube er enkle og barnslige leker, som slett ikke er vanskelige å løse. Det kunne ikke vært lenger fra sannhetene, og det er for eksempel svært få nordmenn som noen gang faktisk har løst en Rubiks kube. Skulle du mot formodning ha stålkontroll på den vanlige 3×3-kuben, ja da finnes det også en Rubiks cube 4×4-modell. Det sier seg kanskje selv, men en Rubiks cube 4×4 bygger altså på akkurat den samme logikken, men med fire flater i alle retninger istedenfor tre.
Rubiks kube er også et interessant eksempel på hvordan det faktisk er noen mennesker som yter på et nivå som «vanlige dødelige» egentlig bare kan drømme om. De aller fleste kan lære seg å løse en Rubiks kube i løpet av noen minutter, ved å bruke ferdige regler og algoritmer. På elitenivå løses en vanlig Rubiks kube i løpet av få sekunder, noe som forutsetter både ekstreme kognitive evner og fingerferdighet.
Skulle du faktisk komme deg opp på verdensnivået og synes det er for enkelt, da er kanskje Rubiks kube med bind for øynene noe for deg. Det finnes mennesker som kan løse en Rubiks kube med bind for øynene i løpet av sekunder, etter å bare har sett på den noen øyeblikk. Enda mer spinnvilt er når opptil 60 separate kuber løses i løpet av en time – fortsatt med bind for øynene.
Hjernetrim og mindfulness
Begrepet hjernetrim gir assosiasjoner til fysisk trening, og da også noe som er slitsomt og forutsetter full konsentrasjon. Hvis du skal løse en Rubiks kube i løpet av kortest mulig tid er det selvfølgelig det, men for mange er hjernetrim en aktivitet helt uten krav eller tidsgrenser. Da ligner denne aktiviteten kanskje mer på mindfulness – og lar deg koble av fra stress og krav i noen minutter.