Denne artikkelen er en betalt annonse.
Høye strømpriser har ført til at nordmenn er svært opptatt av både konkrete strømsparingstiltak og bevegelser i strømprisen. Uavhengig av støtteordninger og fluktuerende priser er det til syvende og sist alltid mest fornuftig å redusere strømforbruket der det er mulig. Samtidig er det viktig å prioritere ulike tiltak slik at du bruker tid og penger på mest mulig effektiv måte.
Enkle tiltak i forbindelse med annen oppgradering
Til å begynne med er det fornuftig å ha energisparing i bakhodet i forbindelse med alle de små og store prosjektene i boligen:
- Hvis du er nødt til å oppgradere vinduene i boligen, bør du definitivt følge godt med på faktoren u-verdi – som representerer hvor god isolasjonsevne vinduet har. Utskiftning av vinduer er en relativt omfattende prosess, så sørg for å velge kvalitet som varer.
- I de aller fleste norske eneboliger er det en tradisjonell elektrisk varmtvannsbereder som leverer varmtvann. Slike varmtvannsberedere har begrenset teknisk levetid, ved utskiftning er det fornuftig å vurdere alternativer med styring basert på strømpris og nettbelastning.
- Ved overflateoppgradering kan det være på tide å fjerne de gammeldagse panelovnene. Selv en enkel luftvarmepumpe vil utgjøre en stor besparelse, og det er alltid lurt å kombinere installasjonen med annet arbeid i rommet.
Energisparende tiltak som utføres for seg kan være kostbare, så grip sjansen når du likevel er nødt til å bruke både tid og penger på å fornye deler av boligen.
Redusere strømforbruket uten å redusere komforten
Enova tilbyr enkelte støtteordninger til privatboliger, per 2023 for eksempel til smart strømstyring og installasjon av smart varmtvannsbereder. Hovedpoenget for Enova er at tiltakene skal redusere strømkostnader og/eller belastning på strømnettet uten at det går utover komforten. For eksempel kan en smart varmtvannsbereder bruke strøm når prisen er lav, noe som også fører til at lasten i strømnettet blir jevnt fordelt gjennom døgnet. Det samme gjelder for gulvvarme, som kan styres slik at gulvet varmes opp når både strømprisen og belastningen i nettet er lav.
I tillegg finnes det mange enkle tiltak som kan redusere strømforbruket i hverdagen uten at det fører til en reduksjon i opplevd komfort. Å senke temperaturen i rom som står tomme er et åpenbart eksempel, med en energibesparelse uten noen negative følger. Det er også mulig å prøve seg frem med beskjedne reduksjoner av temperatur i oppholdsrom – kanskje merker du ikke forskjell?
Ved å gjøre energisparing ukomplisert øker du sjansene for at du oppnår gode resultater over tid.