I det moderne digitale samfunnet er ensomhet et tema som noen ganger blir glemt. Vi er jo tross alt tilknyttet sosiale medier, meldingsapper og venner hele tiden, så det skal ikke være nødvendig at noen er alene og ensom? Dessverre er bildet ikke så enkelt, og ensomhet er en stor utfordring i mange forskjellige aldersgrupper.
Ensomhet, utenforskap og det å være alene
Det å være alene er ikke nødvendigvis noe negativt i seg selv. De fleste mennesker har godt av å få tid til å reflektere og oppleve å være alene. Samtidig er det mange som opplever at de er ufrivillig alene, det som vi kan definere som ensomhet.
Det finnes heldigvis noen arenaer der det er mulig å møte andre mennesker som er i samme situasjon, Hamlet Aarhus i Danmark er et godt eksempel. Det kan være befriende å møte andre som også er åpne om at de ønsker mer sosial kontakt, samtidig som det skjer i et avgrenset og kontrollert format.
Ensomhet blant andre – sosiale og demografiske faktorer
Ensomhet handler selvfølgelig ikke bare om å være fysisk borte fra andre, men også om manglende følelse av å høre til. Denne typen ensomhet kan være enda vanskeligere å oppdage, da den som opplever ensomhet sammen med andre per definisjon på overflaten ikke fremstår som ensom. Denne typen ensomhet handler også om forventninger, der alle mennesker har sine forventninger og preferanser når det gjelder samvær til andre.
Dessuten spiller demografiske faktorer en stor rolle når det gjelder ensomhet. Forskjell i levealder gir utslag i de eldre aldersgruppene, særlig i land der det finnes store forskjeller mellom kvinners og menns forventede levealder.
Samlet betyr dette at ensomhet og utenforskap er et komplekst tema, men det er viktig å begynne med å anerkjenne at ensomhet dessverre er altfor vanlig. Da er det også enklere å ta grep for å bedre situasjonen for de som er rammet.